Press "Enter" to skip to content

Hunden der blev krigshelt

0

Kræver det altid to ben at blive krigshelt? Nej, fire kan også gøre det. I 1944 blev Yorkshire Terrieren Smoky fundet af den amerikanske soldat Ed Downey i et skyttehul på Ny Guinea. Downey solgte herefter pelsbolden, så han kunne blive ved med at spille poker, til den amerikanske infanterist Bill Wynne. Hundeleskeren Wynne tog hurtigt den kommende helt til sig.

Sammen overlevede de tyfoner, luftangreb og flere kampmissioner – og Smoky stod ikke passivt til. Under et japansk angreb på øen Luzon, Filippinernes største, hærgede bølge efter bølge af fly den allierede luftplads ved Lingayen-bugten. Kommunikationsmidlerne led, og der måtte akut etableres telefonlinjer til tre separate eskadriller. Kablet skulle føres igennem et rør på ca. 20 cm. i diameter. I stedet for at sætte amerikanske soldater i gang med dødsensfarligt gravearbejde, blev Smoky sat i aktion. Med en dragesnor bundet til halsbåndet kunne Smoky trække nye telefonlinjer igennem røret, og dermed redde et betydeligt antal amerikanske soldater og fly. Det var dog ikke kun under slagenes gang, at Smoky gjorde store bidrag. Det gjorde hun også som en af verdens første proto-terapihunde.

Da Wynne blev lagt ned af denguefeber, tog vennerne Smoky med, da de besøgte ham på hospitalet. Den pelsede commando bragte ikke kun Wynne glæde, men charmerede hurtigt sygeplejerskerne, der arrangerede at bringe den firbenede endorfinbombe rundt til sårede soldater. Wynne bed mærke i Smokys indvirkning på de andre indlagte og begyndte at træne nye kunstner med hende. Ordet bredte sig, og Smoky og Wynne blev inviteret til at optræde på andre hospitaler og var med til at udbrede brugen af hunde som lindrende foranstaltninger blandt amerikanske soldater.

https://www.military.com/history/worlds-first-therapy-dog-was-world-war-ii-pacific-veteran.html